fredag den 20. februar 2015

Mit liv nu

Nu er det snart 4 år siden min sidste diskusprolaps, gudskelov for det. Livet er dejligt, jeg er i god form og vedligeholder den.
Jeg havde jo en personlig træner i starten af min genoptræning. Ja det var omkring 6 måneder efter prolapsen at jeg betalte for timer med en personlig træner. Han var god, syntes jeg, dengang. I dag tror jeg ikke jeg ville havde betalt ham for hans ekspertise. Men til en helt utrænet og uævet som mig, var han fin. Jeg fik lært en masse øvelser der kunne styrke min manve, ryg region. Lært at udfører dem korrekt og fik også 3-4 programmer han havde sammesat. Jeg trænede selv cirka 2 gange i et fitnesscenter pr uge igennem 2 år. Så blev det for kedeligt og centeret for uinspirerende (det var et af de billige centre med fokus på selv træning, dvs ikke holdtræning). Jeg tænkte at holdtræning måske kunne flytte mine grænser mere end min egen træning. Så jeg meldte mig ind i et andet center med fokus på holdtræning og godt uddannet instruktører. Det blev jeg rigtigt glad for. Prøve nogle forskellige hold, bodytoning, puls og styrke, Yoga, bodypump, cirkeltræning, pilates mv. Nogle af instruktøreren var rigtig gode, andre ikke.
Men hvad er en god instruktør. Ja i mine øjne er det en der giver gode og udførlige instruktioner til de fremmødte, som retter på dem der laver øvelsen forkert og som er imødekommende og viser alterantive øvelser for dem der ikke kan. Her har jeg fundet ud af at især instruktører med baggrund som fysioterapeut er gode til alle disse ting. Og det er nok naturligt, givet deres uddannelse. Men dem der ikke har en faglig baggrund er ikke nær så gode til det med at give instruktioner om øvelserne. Men få undtagelser.
Så efter et par gange på de forskellige hold bliver nogle valgt fra, pga instruktørene der ikke er gode nok. Senest prøve jeg en mandelig instruktør til cirkeltræning( består af flere stationer med øvelser man udfører i omkring 1 minutter for fuld skrue og derefter skifter til næste øvelse efter 10 sek pause). Jeg ville betegne ham som rigtig dårlig. Han rendte rundt med sin fløjte og hans eneste "instruktion"  til de fremmødte var "kom så, giv den gas". Alternative øvelser havde han ikke mange af, og han eneste funktion i hele timen var åbenbart at rende rundt og fløjte hver gang de 50sekunders øvelse var slut. SOm afslutning på holdet skulle vi stå i planken i 4 minutter. Ja, det er nok de færreste der kan stå 4 minutter i planke, og selv ikke en effektiv planke. Jamen helt igennem elendig instruktør, som jeg til min overraskelse opdager er fuldtids ansat i mit fitnesscenter (det er de færreste instruktører der er det). Nå men så ved jeg da hvilke hold jeg ikke skal komme på.
Men min normale instruktør på cirkeltræningsholdet er fysioterapeut og rigtig god, det samme er pumpinstruktøren (der desværre for mig er på barsel). Hun er også fys.
Hvis du ikke kender bodypump er det vægttræning med vægtstænger.
Men det jeg er endt med er styrketræning (Bodypump), cirkeltræning (kondition/styrketræning) og bodyflow (yoga, pilates inspireret) for smidighed og så er jeg kommet igang med løbetræningen og har løbet hele vinteren 1-3 gange om ugen. Jeg er pt oppe på at kunne løbe 8km. Træner til at komme op på de 10km.
Jeg har ikke haft problemer med diskus. Dog har jeg haft nogle uger uden træning pga noget der kunne minde om diskussymptomer. I foråret 2014 havde jeg smerter i lænden (hvor min prolaps var) og turde ikke træne noget som helst i 3 uger (jo pilates som jeg trænede ud fra dvd fra den intelligente krop). Og så i efteråret havde jeg smerter ned i benet, præcis som dengang med prolapsen. Her trænede jeg igen hjemme i 3 uger, turde ikke træne andet end pilates. Det ligger dybt i mig, det med smerterne fra dengang. Det skal jeg bare ikke igennem igen.
Så hvad er konklusionen foreløbigt? Ja træning, træning og træning. Og korrekt udført.
Det har gjort underværker for mig. Stort set aldrig lændesmerter (som jeg har haft hele livet), ingen prolaps i næste 4 år (jubii for mig) og jeg er pt i mit livs form.
Så man kan sige, at noget godt har min diskusprolaps medført.

1 kommentar:

  1. Godt du har fundet en god instruktør
    ham med fløjten lyder godt nok elendig.
    en gang før jeg blev syg prøvede jeg også et motionscenter (idag ville mit hoved ikke kunne klare alle menneskerne) de var desværre alle lige elendige, ingen kunne guide hverken på hold eller maskiner i fornuftig trænning når hypermobil... det var kun "pres dig selv, mere vægt, kom så" ikke det rigtige som hypermobil på pegede man dette så, mente de at vide bedre. .. det holder ikke at tro folk skal overtrække og overanstrenge. ...

    SvarSlet